×

محمود رستمی تبار
کاهش بارش و لزوم حکمرانی درست آب در تابستان ۱۴۰۰

  • کد نوشته: 16488
  • ۱۴۰۰-۰۱-۱۶
  • 738 بازدید
  • ۰
  • آوای باینگان: در شهرستان پاوه و سایر نقاط کوهستانی، علیرغم بارش حدود ۵۰۰ میلیمتری سال آبی جاری بعلت شرایط خاص جغرافیایی و عدم توازن در بارش و تغییر الگوی بارش از برف به باران و تبخیر بیشتر بعلت گرمتر شدن هوا متاسفانه با مشکل برخورده و خواهیم خورد.
    کاهش بارش و لزوم حکمرانی درست آب در تابستان ۱۴۰۰
  • می توانیم با استفاده درست از نعمت تعقل و تفکر و تدبر حوادث طبیعی را ابتدا تبدیل به بحران و سپس تبدیل به بلا نکنیم! اینک سالهاست تغییر اقلیم در منطقه ما با کاهش شدید باران و افزایش دما و کاهش برف و ناپدید شدن یخچالهای طبیعی روی کوهستان شاهو و عدم توازن در بارش باران خودنمایی نموده و خشکسالی بر خاورمیانه و نیمه خشکسالی در دیار ما چنبره زده و با کاهش شدید منابع آبی جاری روبرو هستیم.  

    طبق آخرین گزارش اداره هواشناسی کرمانشاه تا ۵ فروردین ماه ۱۴۰۰ استان نسبت به بلند مدت ۲۰ درصد و نسبت به سال آبی گذشته هم ۲۰ درصد کاهش باران داشته است و بعد از آن هم بارش چندانی را شاهد نبوده ایم.

    در تعطیلات عید نوروز امسال هم خبری از عکس های یادگاری در کنار سراب های پرخروش و … از جمله سپید آب در باینگان خبری نبود. گزارش ها از کاهش شدید آبدهی چشمه ها حکایت دارد.

    در شهرستان پاوه و سایر نقاط کوهستانی، علیرغم بارش حدود ۵۰۰ میلیمتری سال آبی جاری بعلت شرایط خاص جغرافیایی و عدم توازن در بارش و تغییر الگوی بارش از برف به باران و تبخیر بیشتر بعلت گرمتر شدن هوا متاسفانه با مشکل برخورده و خواهیم خورد.

    با این حال خدا را شاکریم که انسان حداقل در بعد آب و هوایی می تواند پیش بینی های کوتاه مدت و بلند مدت نسبتا دقیقی انجام دهد و این هم جز لطف الهی که زمین و آسمانها را مسخر انسان نموده نیست.  بشر در مسیر دستیابی برهمه علومی که خدا اراده فرموده در اختیار بنی آدم قرار دهد, در ابتدای راه است ؛ راهی که انتهایش شناخت حقیقی باریتعالی است.

    انسان از دو راه نحوه تعامل با طبیعت و مصرف انرژی و گسست و انقطاع از خالق بر طبیعت تاثیر می نهد که قرآن کریم برای اولی صرفه جویی و دومی تقوای الهی را تجویز نموده است تا شاهد وفور نعمت بیکرانش باشیم.

    انشاء الله با دعای خیر هموطنان عزیز و لطف خدای عزیز و مهربان در یکماه آینده شرایط بهتر شود که حداقل در بعد آب شرب مشکلات کاهش یابد. ولی لازم است علاج واقعه را قبل از وقوع باید نمود و طبق سوره مبارکه یوسف و براساس داستان سرگذشت آن عزیز, برای هر سال خشکسالی یک سال چاره اندیشی و تلاش زودهنگام ضروری است. بنابراین  لازم است در جهت جلوگیری از خشک شدن باغات و مزارع و کمبود آب شرب و مسائل حاشیه ساز, اقدامات مقتضی بعمل آید.

    پیشنهاد می شود:

    ۱-همه باغداران و کشاورزان و مزارع پرورش ماهی و وابسته به آب, نسبت به بیمه نمودن مایملک خود اقدام نمایند.

    ۲-به همه روستاها و شهرها ابلاغ گردد از طریق شوراهای اسلامی شهر و روستا و جهاد کشاورزی شهرستان، حداکثر تا آخر فروردین ماه نسبت گزارش تعداد باغات و صاحبان آنها و جوی های آب مشترک و منابع تامین آب و…  اقدام نمایند.

    ۳-نسبت به استخدام و معرفی میراب و یک نفر علی البدل, جهت توزیع متناسب و برنامه ریزی شده منابع آب و جلوگیری از نزاعهای احتمالی اقدام و به مقامات ذیربط معرفی نمایند. قطعا مردم ما سالهاست با فرهنگ مدیریت منابع آب آشنا هستند.

    ۴-از طریق جهاد کشاورزی و اداره شیلات با رصد دقیق وضعیت بارشها هشدارهای زودهنگام به پرورش دهندگان ماهی در سطح شهرستان اعلام, تا احیانا با خسارات احتمالی و مشکلات بعدی روبرو نگردند. لوازم آبرسانی از جمله لوله و اتصالات برای کاهش هدر رفت آب پیش بینی گردد.

    ۵-از طریق شرکت آب و فاضلاب روستایی و شهری همه ساختمانهای بلند مرتبه شهرستان موظف به نصب سیستم تامین فشار آب استاندارد شوند و پمپ هایی که مستقیما به شبکه توزیع متصل هستند جمع آوری گردند.

    ۶منابع ذخیره آب و سیستم های آبرسانی کنترل تا میزان هدر رفت آب به حداقل کاهش یابد.

    ۷-در صورت نیاز به جیره بندی آب حتما برنامه زمانبندی تهیه و به اطلاع مشترکان رسانده شود.

    ۸-خودروهای آبرسانی مانند تانکر و …. پیش بینی گردد و برای آبرسانی به نواحی کم آّ و بدون آب درنظر گرفته شود.

    ۹-همه چشمه های منطقه شناسنامه دار شده و از تسلط افراد خاص بر چشمه هایی که دارای بهره برداری عمومی و یا استفاده حیات وحش هستند, ممانعت بعمل آید. لازم است حفاظت محیط زیست و منابع طبیعی شهرستان به وظایف خویش عمل نمایند.

    ۱۰-همه چاه های شناسنامه دار و بدون شناسنامه شناسایی و برنامه ریزی مناسب برای نحوه بهره برداری یا حذف آنها بدون هرگونه اغماضی صورت گیرد.

    ۱۱-تصفیه خانه های فاضلاب برای تصفیه استاندارد براساس استاندارهای محیط زیستی و کشاورزی مدیریت تا احیانا بتوان پساب تصفیه شده را برای آبیاری زیر نظر کارشناسان ذیربط مورد استفاده قرار داد.

    ۱۲-جهاد کشاورزی با رصد دقیق وضعیت بارشها و منابع آبی به همه کسانی که اقدام به کاشت سبزی و صیفی و گیاهان نیازمند آب فراوان می نمایند, وضعیت احتمالی پیش رو را ابلاغ و برای برنامه ریزی و در صورت نیاز ممانعت از کشت این نوع سبزیجات و گیاهان را دردستور کار خود قرار دهند.

    ۱۳-شهرداری های محترم نسبت به بهسازی سطح معابر خاکی به جهت جلوگیری از هدر رفت آب از طریق آب پاشی های مدوام اقدام نمایند.

    ۱۴-دادگستری محترم شهرستان نیز برای تسریع بخشیدن به روند کار انشاء الله یار و مدکار همه مدیران خواهد بود.

    ۱۵-روحانیون معزز و مردم متدین نیز در نمازهای جماعت و جمعه و مناسبات مختلف برای نزول باران رحمت از خدواند منان استعانت بجویند و با همکاری سمن های محیط زیستی و ادارات ذیربط بویژه آموزش و پرورش راه درست مصرف نمودن را یاد آور گردند.

    ۱۶-آموزش درست مصرف کردن با اولویت آب شرب انسان و حیوانات, درختان و باغات در دستور کار قرار گیرد.

    از خدواند بزرگ تداوم لطف و کرمش را از طریق نازل نمودن باران رحمتش خواستاریم.

    نویسنده: محمود رستمی تبار

    نوشته های مشابه

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *